skip to main content

Event er avsluttet - Gikk du glipp av dette event?

Sjekk ut disse håndplukkede kommende!For tidligere eventsdetaljer, bare rull ned.
Laster ...
 
 
Nearby events
Laster ...
 
 
Begivenheder af samme type
Laster ...
 
 
Begivenheter av samme type
Anbefalte events
Laster ...
 
 

J! Meet the Writer: Kaj Schueler - En Kibbutz i Falun & Carola Hansson - Minnestrådar

arrangementet ble avsluttet

J! Meet the Writer: Kaj Schueler - En Kibbutz i Falun & Carola Hansson - Minnestrådar

Fra 100,00 SEK

Sted

Dato

30. September 2020, 19:00 - 23:00
Billetto Peace of Mind
Stressfri booking: Billetto garanterer refusjon ved avlyste eventer. Les mer

Beskrivelse

Kaj Schueler- En Kibbutz i Falun

Carola Hansson via Zoom)  - Minnestrådar

Moderator: Ricki Neuman

"Det är så mycket jag inte vet om min mamma."

Kaj Schuelers mor talade nästan aldrig om sin uppväxt, och när hon dog påbörjade han en upptäcktsresa in i hennes förflutna. Ruth Herz föddes av judiska föräldrar i tyska Bingen och kom till Sverige i januari 1939, en månad före sin 16-årsdag. Tillsammans med en grupp andra judiska ungdomar grundade hon en kibbutz på Hälsinggården i Dalarna. Kvar i Tyskland fanns hennes föräldrar, vars tillvaro blev alltmer kringskuren på grund av förföljelse och förtryck.

Samtidigt som Ruth levde i en judisk gemenskap med drömmar om att utvandra till Palestina, Hemlandet, blev hennes föräldrars liv allt svårare, till den dag då de deporterades från sitt hem. Spåren efter dem slutar i polska Piaski. Troligen dödades de på plats eller i något av nazisternas närliggande läger.

Ruth återförenades aldrig med sina föräldrar, och den familjehistoria som den unge Kaj skulle ha velat lyssna till ekade av tystnad. Kaj Schueler skriver personligt och drabbande om en familj som slets itu.

Kaj Schueler är journalist och litteraturkritiker och har varit verksam som allmän- och kulturreporter samt under många år som redaktör. Från 2001 till 2012 var han först litteraturredaktör och sedan kulturchef på Svenska Dagbladet. Han har också skrivit böckerna Flykten från Berlin 1942 (2008) och Torgny om Lindgren (2013).   

Minnestrådar
Sommaren 1939 anländer sextio judiska ungdomar från Tyskland till en gård utanför Falun. Här skall de lära sig jordbruk för att snart nå sina drömmars mål, en kibbutz i det blivande Israel. Men kriget bryter ut och de blir kvar i Sverige.
Carola Hansson låter sin berättelse om tre av dessa tonåringar ta sin början 1935 i Königsberg. Med sitt lågmält suggestiva språk levandegör hon hur deras tillvaro successivt slås i spillror av den nazistiska terrorn. Ur studier och ivriga samtal kring sionismens idéer växer ändå en bräcklig framtidstro - en tro de kämpar för att bevara också i exilens utsatthet.

Carola Hansson har givit ut en lång rad uppmärksammade romaner sedan debuten 1983 med Det drömda barnet. Innan dess hade hon doktorerat på en avhandling om tidig rysk modernism, och en tid arbetat som dramaturg på SVT. Hennes genombrott kom med Andrej (1994), som handlar om familjen Tolstoj. Den nominerades till Augustpriset, liksom romanen Den älskvärde som utkom år 2000. Mästarens dröm, som utkom 2005, är en berättelse om två svenska systrar som verkar som missionärer i Kina. I Med ett namn som mitt (2009), Carola Hanssons första roman på Albert Bonniers Förlag, fortsätter hon att berätta om den tolstojska familjens öden. Hösten 2015 utkom den sista romanen i den ryska triptyken: Masja, om den av Tolstojs döttrar som stod honom närmast. 2020 ger Carola Hansson ut romanen Minnestrådar, en berättelse om några judiska ungdomar som från den nazistiska terrorn i hemstaden Königsberg kommer till en gård utanför Falun, i hopp om att snart kunna resa vidare till en kibbutz i det blivande Israel.

Ricki Neuman är författare och journalist

Foto: Magnus Liam Karlsson

Lokale

Konstakademien Konstakademien, Fredsgatan 12 plan 2 (hiss från Jakobsgatan 27C) , 11152 Stockholm

Hjelp - FAQ

  • Jeg har ikke mottatt billetten min på e-post. Hva gjør jeg?

    Først bør du sjekke reklame og søppelpost på din e-post. Billettene dine ble sendt som et vedlegg og kan ha blitt sortert som reklame hos noen e-posttjenester. Du kan også finne billettene dine på Billetto-kontoen din, som du har tilgang til i nettleseren eller i Billettos app. Les mer her dersom du trenger hjelp.

  • Jeg vil kansellere billetten min og få refusjon. Hva gjør jeg?

    Det er eventarrangøren som kan godkjenne refusjoner, og du bør ta kontakt med eventarrangøren for å diskutere hvilke alternativer som er tilgjengelig for deg. Du kommer i kontakt med arrangøren ved å svare på e-posten med ordrebekreftelsen eller ved å bruke skjemaet "Kontakt arrangøren" på arrangørens profil. Les mer her dersom du trenger hjelp.

  • Jeg har registrert meg på en venteliste. Hva skjer nå?

    Hvis flere billetter bli tilgjengelig, får du beskjed (på e-post) sammen med andre som også har registrert seg på listen. Her følger vi prinsippet "førstemann til mølla". For mer informasjon, klikk her.

  • Hvor finner jeg lenkene til netteventer?

    Sjekk siden eller e-posten med ordrebekreftelsen din. Vanligvis har arrangøren av eventet inkludert informasjon i ordrebekreftelsen, som sendes på e-post, eller så sender de gjerne en oppfølging på e-post med lenke til netteventet. Det kan også være lurt å lese eventets beskrivelse på Billetto, hvor eventets arrangør beskriver hvordan du deltar på netteventet. For mer informasjon, klikk her.

  • Hva er avbestillingsbeskyttelse, og hvorfor trenger jeg det?

    Med avbestillingsbeskyttelse har du rett til å kreve refusjon dersom det skulle oppstå uforventede eller uunngåelige omstendinger som kan komme i veien for din deltakelse på et event. For mer informasjon, klikk her.

Upptäck mer