skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Internationell Utblick: Portugals nejlikerevolution och Sydeuropas demokratisering

Eventet är avslutat

Internationell Utblick: Portugals nejlikerevolution och Sydeuropas demokratisering

Från 70,00 SEK

Plats

Datum

16 apr 2024 18:00 - 19:30

Beskrivning

Nejlikerevolutionen i Portugal genomfördes 25 april 1974, som innebar att fascistregimen som styrt landet sedan 1926 störtades, och vägen banades för ett demokratiskt Portugal. Socialister och liberaler ville införa demokrati. Revolutionen genomfördes som en kupp organiserad av oppositionella militärofficerare inom organisationen MFA, och omvälvningen ledde till att Portugal drog sig tillbaka från sina kolonier i Afrika. När folket gav sig ut på gatorna för att fira diktaturens fall och slutet på kriget i kolonierna satte man nejlikor i gevärspiporna och på arméuniformerna.

Portugal firar 25 april som Frihetsdagen till minne av nejlikerevolutionen. Omvälvningen i Portugal inspirerade till en omfattande demokratisering i Sydeuropa, med militärjuntans fall i Grekland senare 1974 och fascismens avskaffande i Spanien efter Francos död 1975. Nejlikerevolutionen i Portugal ledde till ett omfattande solidaritetsarbete inom svenska arbetarrörelsen för de nya demokratiska krafterna anfört av Olof Palme och med stödinsatser, vändistristriktssamarbete, möten och studieverksamhet.

Medverkande:
Katarina Engberg, bodde i Portugal 1975-1980 och var stringer åt Aftonbladet
Jan Olsson, tidigare lobbyist för kooperationen i Bryssel, som nära studerat utvecklingen i Portugal och gett ut boken Tillhör Sverige Europa med Olle Svenning
Pierre Schori, tidigare bland annat internationell sekreterare för socialdemokraterna.

Tid & plats:
16 april kl. 18.00, Palmesalen

Arrangör

Förköp och boka biljetter till event med ABF Stockholm. Läs mer om evenemangen, registrera dig och bjud in vänner. Kommande event visas nedan, annars kan du alltid kika in igen längre fram när fler event lagts till i kalendern.

Lokal

Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41, 111 34 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer