Internationell Utblick - Indien

25 sep 2019 18:00 - 19:30

ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Med ett ökat valdeltagande, ett nationalistiskt budskap, ekonomiska framsteg och den uppblossade konflikten med Pakistan rörande Kashmir, har Narendra Modi säkrat positionen som premiärminister och partiet Bharatiya Janata Party (BJP) för ännu en mandatperiod.

Spänningen mellan hinduer och muslimer är fortfarande närvarande, splittring och ojämlikhet som lett till våldsamheter men även krig i decennier, förekommer även idag. Nationalismen och intoleransen, som riktas mot landets muslimska befolkning, har förstärkts.

Indien och Pakistan har fortfarande inte skrivit på icke-spridningsavtalet (NPT – Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons) och ingetdera länder har någon tanke på att ge upp sina kärnvapen status. Kinas maktanspråk utanför landets gränser fortsätter att växa.

En stor del av befolkningen lever fortfarande i extrem fattigdom men är även den snabbaste växande ekonomin i världen med en årlig tillväxttakt på över sju procent.

Hur är läget i Indien efter valet – ekonomiskt, inrikes- och utrikespolitiskt? Vilka är de närmaste framtidsutsikterna? Vad kan sägas om Sveriges relationer till Indien?

Medverkande:
Henrik Chetan Aspengren, Indienforskare, utrikespolitiska institutet
Naila Saleem, kulturkorrespondent, Sveriges radio
Sten Widmalm, professor i statskunskap, Uppsala universitet
Anurag Choudhary, ordförande i Svensk-indiska föreningen

Samtalsledare:
Henrik Sundbom, tidigare ordförande i Svensk-Indiska föreningen

Lokal: Palmesalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!