Hovjuvelerarens barn

2 dec 2019 18:00 - 20:00

ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Gunnar Bolin har skildrat sin ovanliga släkt och dess öden i Europas mörka förflutna: tsarismens och revolutionens Ryssland, demokratins undergång i 20- och 30-talens Österrike, nazismen – men också en fristad strax utanför det idylliska Båstad.

I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade – från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser. Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén?

Medverkande:
Gunnar Bolin, mångårig medarbetare på Sveriges Radio som journalist, producent och kritiker. 2010 fick han Stora Journalistpriset.
Carl Tham, samtalsledare

Lokal: Palmesalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!