skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Andra event från arrangören
Laddar...
 
 
Genvägar
Laddar...
 
 
Andra events i samma kategori
Laddar...
 
 
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Händels Messias

Eventet är avslutat

Händels Messias

Från 150,00 SEK

Plats

Datum

23 apr 2023 18:00 - 20:00

Beskrivning

Georg Friederich Händels Messias

Medverkande:
Eleonora Poignant, sopran,
Mathilda Sidén Silfver, alt,
Patrik Kesselmark, tenor,
Arvid Eriksson, bas,
Hägerstens Kammarkör,
Ann Wallströms Barockorkester,
Oskar Timm, dirigent

Georg Friedrich Händel (1685–1759), född i tyska Halle men engelsk medborgare från 1727 komponerade oratoriet Messias (Messiah på engelska) 1741. Han hade huvudsakligen gjort sig känd i England som kompositör av italienska operor (och som driftig och hetlevrad teaterdirektör), men allteftersom publiksmaken förändrades hade Händel gradvis övergått till att skriva oratorier med engelsk text. Messias var det sjätte i den genren efter Esther, Deborah, Athalia, Saul och Israel in Egypt, och efter Messias återgick han aldrig till operakomponerandet. Messias skrevs för en ganska blygsam besättning, vid uruppförandet i Dublin den 13 april 1742 hade Händel en kör på 32 personer (män och gossopraner) och de manliga soloavsnitten sjöngs av korister. Orkestern bestod av stråkar, två trumpeter och pukor samt sannolikt cembalo och Händels egen orgel som han lät transportera till Irland. Verket växte snabbt i popularitet och spelades även utomlands – Mozart hörde det i Mannheim 1777 och blev så förtjust att han gjorde ett eget arrangemang med tysk text. Under århundrandena som följde svällde besättningarna successivt, för att senare krympa igen till dagens mera kammarmusikaliska musicerande.

Texten skrevs av Charles Jennens, som Händel samarbetade med flera gånger, och består av texter ur Bibeln som Jennens sammanställde till en berättelse i tre delar, i sin tur indelade i tydliga scener med skiftande fokus.

Den första delen kretsar kring den kommande Messias, med profetiska texter från Jesaja, Haggaj, Malaki och Sakarja. (Denna konsert framförs inte satserna 13 till 17 där bland annat julevangeliets kända berättelse om hur ängeln bär bud om Kristi födelse till herdarna finns). Del ett avslutas med en text ur Matteusevangeliet (Matt 11:30)

I den andra delen berättas passionshistorien ur olika perspektiv. Jennens har även här hämtat texterna både från de gammaltestamentliga profeterna och från evangelierna.
Vi framför inte satserna 31–39, som handlar om hur evangeliet och glädjebudskapet sprids – texter som snarare hör hemma i juletid än i påsktid.
Del två avslutas med den majestätiska Hallelujahkören – möjligen det mesta kända stycket av Händel, som framförs som solitär i alla möjliga sammanhang.

Del tre framförs i sin helhet och handlar om domens dag, hoppet om nåd och förlåtelse, återuppståndelse och den slutliga segern över döden genom Kristus
Här har Jennens hämtat textmaterialet från Nya testamentet – första Korinthierbrevet, Romarbrevet och Uppenbarelseboken.

Entré 150 kr. Konsertlängd ca 2 timmar. Biljetter kan köpas i entrén 1 timme före konserten.

Söndag 23 april kl. 18.00

Arrangör

Välkommen till musik med passion

I Svenska kyrkan Hägersten hittar du många starka konsertupplevelser. Församlingen har ett rikt musikliv, där många känner ett stort engagemang. Konserter arrangeras i alla våra fyra kyrkor; Uppenbarelsekyrkan, Gröndals kyrka, Mälarhöjdens kyrka och Kvarterskyrkan på kajen.

Vill du hitta fler konserter? På Svenska kyrkan Hägerstens webbplats kan du botanisera bland alla våra aktuella konserter. Där finns många fler än de biljettkonserter som syns på Billetto. Besök gärna svenskakyrkan.se/hagersten kontinuerligt för att inte missa konsertupplevelser som griper tag.

På vår YouTube-kanal, Svenska kyrkan Hägersten, finns även tidigare konserter, samt lunchmusik att njuta av.

Återköp kan göras senast två arbetsdagar före konserten.

Lokal

Uppenbarelsekyrkan, Hägersten, Bäckvägen 34, 126 47 Hägersten

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer