skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Gunnar Myrdal: Ett liv med många dilemman

Eventet är avslutat

Gunnar Myrdal: Ett liv med många dilemman

Från 50,00 SEK

Plats

Datum

30 okt 2023 18:30 - 20:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer

Beskrivning

Samtalet baseras på den första heltäckande biografin på svenska om Sveriges främsta samhällsvetare, Gunnar Myrdal. Tillsammans med hustrun Alva Myrdal var han central idégivare till den svenska välfärdsstaten med utjämning av livsvillkoren, barndaghem och fria skolmåltider. Med Stockholmsekonomerna revolutionerade Gunnar Myrdal även det ekonomiska tänkandet och förespråkade statliga insatser för fullt resursutnyttjande av både arbete och kapital. De nya tankarna blev också praktisk ekonomisk politik på 1930-talet när Ernst Wigforss var finansminister och Myrdal hans främsta allierade ekonom och spelade en viktig roll under rekordåren efter kriget.

Gunnar Myrdal gjorde även flera viktiga internationella insatser. Hans analys av rasförtrycket i USA, An American Dilemma, blev en milstolpe i kampen för lika rättigheter för alla. Han ledde energiskt FN:s insatser för att bygga upp Europa efter andra världskriget och bröt dödläget mellan väst och öst med nyskapande initiativ när det gällde ekonomiskt samarbete. Gunnar Myrdal arbetade därefter i många år med analysen av fattigdomen i Asien, som resulterade i Asian Drama. Gunnar Myrdal bidrog också till att lyfta fram flera kvinnor till ledande positioner.

Under samtalet diskuteras aspekter av Gunnar Myrdals livsverk och några aktuella frågor: Vilka är sprickorna i den svenska välfärdsstaten? Hur kan onda cirklar i samhället brytas? Vad krävs för att välfärdsstaten förblir starkare, mer jämlik och mer livskraftig än den auktoritära staten? Finns något att lära från Gunnar Myrdals arbete under kalla krigets kallaste period när omvärlden idag hanterar stödet till Ukraina efter Rysslands invasion?

Medverkande:

Claes Berg, författare till boken, är fil. dr i nationalekonomi. Han har varit Riksbankens chefekonom, rådgivare åt centralbanker i Asien samt biståndskoordinator i södra Afrika.

Kaj Fölster, socionom och författare med stor erfarenhet av samhällspolitiska frågor. Dotter till Gunnar Myrdal och Alva Myrdal, syster till Jan Myrdal och Sissela Bok.

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, docent vid institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet.

Samtalsledare:

Torgny Wadensjö, förläggare, Dialogos Förlag.

Tid och plats:

Måndag 30 oktober kl. 18.30-20:00
Katasalen, plan 1.

Arrangeras av: ABF Stockholm, Dialogos förlag

Arrangör

Förköp och boka biljetter till event med ABF Stockholm. Läs mer om evenemangen, registrera dig och bjud in vänner. Kommande event visas nedan, annars kan du alltid kika in igen längre fram när fler event lagts till i kalendern.

Lokal

Katasalen, Sveavägen 41, 111 34 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer