skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Från ”fake news” och källkritik till ”Information disorder”. Vad bör göras?

Eventet är avslutat

Från ”fake news” och källkritik till ”Information disorder”. Vad bör göras?

Från Gratis

Plats

Datum

31 maj 2018 18:30 - 20:30

Beskrivning

Vi står inför en stor utmaning med den eskalerande förekomsten av ”falska nyheter” desinformation, pseudovetenskap, näthat och liknande, inte minst i digital form. Det talas om en ”Information disorder” som diskuteras intensivt både i Sverige och internationellt. Många termer rör sig i debatten - filterbubblor, ekokammare, algoritmer, astroturfing, fejkkonton på nätet, botarméer, trollfabriker, digitala påverkansoperationer osv. Prognoserna pekar på hur fort den tekniska utvecklingen går, och att en rad nya problem redan kan anas.

Ett av de viktigaste motverktygen kommer att vara satsningar på kunskapsspridning, detta slås fast av expertis, och av aktörer som Europarådet och EU-kommissionen. I Sverige har regeringen och Skolverket börjat anpassa läroplaner och liknande, främst med källkritik och digital kompetens i fokus. Men det kommer att behövas en omfattande kunskapsspridning och kompetenshöjning överallt i samhället kring dessa frågor, såväl bland strategiskt viktiga yrkesgrupper som lärare, bibliotekarier och journalister, som bland den bredare befolkningen. Det kommer också att behövas olika angreppssätt för att medvetandegöra kring dessa för många människor ofta ganska nya och obekanta problemområden. Vi behöver alltså social innovation för kunskapsspridning kring avgörande risker kring medier och digital kommunikation, och för en mobilisering för ett funktionellt offentligt rum för samhällsdebatt och liknande. Sådana mobiliseringar kan nu anas på andra håll, med exempelvis folkrörelser för insamlande och kartläggning av digital propaganda, eller det s.k. sanningslöftet, Pro-Truth Pledge.

Vi på Allefonti har lagt stor kraft på att följa och förmedla denna debatt, inte minst vad gäller det internationella forskningsläget. Vi kan leverera föreläsningar, workshops, texter och liknande, för alla nivåer från skolelever till specialiserad vuxenpublik. I samband med detta arbete har vi byggt upp ett nätverk med fokus på de yrkeskårer som nämnts, bl.a. i form av den öppna Facebook-gruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning” med ett par tusen medlemmar. Men denna diskussion måste nå ut till en bredare allmänhet, för att inspirera till samverkan mellan olika organisationer, myndigheter, föreningsliv osv. Detta kan bland annat göras i form av öppna föredrag, som i sig själva stödjer nätverksbyggande och en bredare debatt om hur detta arbete kan göras lokalt och regionalt. Vårt mål är att med öppna föredrag nå fler i de avgörande målgrupperna men även en intresserad allmänhet som vill fördjupa sig i våra problemområden och själva sprida vidare dessa avgörande perspektiv.

Lokal

ABF Malmö ABF Malmö, Spånehusvägen 47, Malmö

Vanliga frågor

  • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

    Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

  • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

    Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

  • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

    Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

  • Var hittar jag länken till ett online-event?

    Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

  • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

    Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer