skip to main content
Andra event från arrangören
Laddar...
 
 
Genvägar
Laddar...
 
 
Andra events i samma kategori
Laddar...
 
 
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Författarsamtal

Eventet är avslutat

Författarsamtal

Från 200,00 SEK

Plats

Datum

24 jul 2021 16:00 - 25 jul 2021 19:00

Beskrivning

Fyra aktuella författare i samtal med Marit Kapla på Rikstolvan den 24–25 juli

Under rubriken ”Att göra konst av dokumentärt material” har Rikstolvan helgen den 24–25 juli bjudit in fyra aktuella författare att utifrån sina egna verk belysa gränslandet mellan autofiktion, fiktion och biografi och diskutera vad dessa genrebestämningar innebär. Hur långt kan/får/vill man gå i sin egen berättelse om sitt liv? Stämmer det att man kan tillåta sig en större frihet i en berättelse om verkliga personer om man kallar den för roman? Vilken slags frihet möjliggörs? Vilka regler och principer finns att följa för fiktion respektive dokumentär? Vilka förändringar i verkligheten som berättelsen bygger på är möjliga och vilka är inte möjliga? Varför?

Samtalen leds av författaren Marit Kapla, Augustprisvinnare 2019 för sin debutbok ”Osebol” (Teg Publishing, 2019) som även den bygger på dokumentärt material.

De författare som gästar är:

Lone Aburas, prisbelönt dansk författare som skriver såväl prosa som lyrik och nu är aktuell med den svenska översättningen av diktsamlingen ”Den svarta boken (B-sidor)” (Anti, 2021).

Johan Croneman, film- och tv-kritiker i Dagens Nyheter, utkom nyligen med sin skönlitterära debut, ”Jag är olyckligt här” (Mondial, 2020), en autofiktiv roman med självbiografiska drag.

Elin Cullhed, aktuell med boken ”Eufori – en roman om Sylvia Plath” (Wahlström & Widstrand, 2021) och även verksam som lärare i kreativt skrivande.

Philomène Grandin, skådespelare vars debut ”Glöm allt men inte mig” (Albert Bonniers förlag, 2021), är en uppväxtskildring och en berättelse om en far och en dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.

Biljetter säljs för 250 kronor och en biljett ger tillgång till alla fyra samtalen.
Arrangemanget sker i Rikstolvans pergola (vid dåligt väder flyttar vi in på restaurangen). Restaurangen håller öppet för mat och dryck före och efter arrangemanget.  Konsthallen håller öppet båda dagarna och biljetten gäller även för inträde på utställningarna.

Program:

Lördag den 24 juli
16–17        Lone Aburas
17–18           paus
18–1             Elin Cullhed

Söndag den 25 juli
16–17           Philomène Grandin
17–18           paus
18–19           Johan Croneman

Mer information om författarna:

Lone Aburas:

Den danska författaren Lone Aburas står i centrum för debatten om litteratur och politik och har med sina böcker pekat ut en ny riktning för traditionen av engagerad litteratur. 2017 mottog Aburas det prestigefyllda Montanas Litteraturpris för ”Det er et jeg der taler (Regnskabets time)”, av förlaget försedd med etiketten ”agit-prop”. Den tunna, flödande stridsskriften var en svidande vidräkning med såväl litteraturetablissemangets politiska hyckleri och den danska statsrasismen som med uppgivenheten i den egna indignationen. Lone Aburas debuterade 2005 med den uppmärksammade romanen ”Føtexsøen” och det danska mottagandet och kategoriserandet av den satiriseras i senare böcker. Det centrala verket ”Politisk roman” kallades av svenska recensenter för ”skoningslös”, ”fruktansvärt hemsk, fruktansvärt rolig” och utnämndes till ”den ultimata skildringen av vår politiska samtid”. I slutet av sommaren släpps Aburas första diktsamling, ”Den svarta boken (B-sidor)”, i svensk översättning av Helena Boberg.

Elin Cullhed
Elin Cullhed är författare, aktuell med boken ”Eufori – en roman om Sylvia Plath”. Hon är även verksam som lärare i kreativt skrivande. Eufori är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath: förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios. Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber. Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter till en ikonisk författare i denna roman om moderskap och skapande.

Philomène Grandin:

Philomène Grandin är skådespelerska, författare, ljudboksinläsare och programledare. ”Glöm allt men inte mig” är en gripande uppväxtskildring och en berättelse om hur det var att vara dotter till Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan. När Izzy faller allt djupare in i demens är det Philomène som är där. En kärleksberättelse om två som vägrar släppa taget om livet och varandra. Philomène om sig själv: Jag är uppvuxen bland ord, konst och musik. Mitt i kärlek och mitt i Stockholm. Ibland fanns sedlar i pappas ficka, ibland fanns inget. Ibland kom journalister och konstiga gubbar som ville veta hur pappa kände Bob Dylan, Patti Smith, Allen Ginsberg och en massa andra. Ibland satt pappa och jag och tittade på folkdansare som hade på sig knätofs. Var vi än var, fanns pappas och min dagbok alltid med. Vi skrev, han i sin lilla och jag i min stora. Så fortsatte jag att skriva, som tonåring, som vuxen, som mamma och till sist som den dotter jag blev till ett pappabarn.

Johan Croneman:

Jag erkänner: Min bok ”Jag är olyckligt här” är en autofiktion. En historia med självbiografiska drag, gömd i en skönlitterär text. Det är iallafall vad jag själv tror att jag har skrivit. En historia om ett liv. En text som jag var övertygad om att jag skulle vända ryggen i samma ögonblick den publicerades ­­– men vi är fortfarande vänner. Jag har svårt att både läsa och se mig själv i tryckt form, aningen besvärligt eftersom jag de senaste 25 åren publicerat mig i Dagens Nyheter minst två gånger i veckan, främst som frilansande film- och tv-kritiker. Kanske är det just därför som jag i september kommer med ett urval texter, ”Samlad värk”, med krönikor och kritik från mina 25 år på tidningen. Hösten 2022 kommer en roman om tre lite äldre män på någon slags vinglig flykt i en bil genom framförallt Tyskland, Ruhrområdet - eventuellt på väg till ett casino. Jag är 66 år, bor på Södermalm i Stockholm och har en familj bestående av exfru, son, bonusson och en boxer som heter Buffa. Det är väl på ett ungefär nästan allt.

Lokal

Rikstolvan Rikstolvan, Rikstolvan 34, 272 92 Simrishamn

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer