Föreningsfrihet (del 2)

Eventet är avslutat

Föreningsfrihet (del 2)

Plats

Datum

17 nov 2021 14:00 - 17:00

Beskrivning

13:45-14:00    Registrering
14:00-15:30    Ryssland och Belarus: demokratisering utifrån? – Om utmaningarna för civilsamhälle och opposition i exil

I både Ryssland och Belarus har den tilltagande repressionen och det drastiskt krympande utrymmet gjort det nödvändigt för många i civilsamhället att emigrera. Vad betyder exilen för deras möjligheterna att verka och påverka?  Även stora delar av den tongivande politiska oppositionen har sett sig tvungen lämna sina respektive länder, exempelvis företrädare för fängslade Aleksej Navalnyjs rörelse i Ryssland och den belarusiska presidentvalskandidaten Svetlana Tsikhanouskajas stab. Vilka är utmaningarna med att bedriva opposition i ett land man fysiskt har varit tvungen att lämna? Och omvänt, vilka är fördelarna – för sådana finns kanske också?

Medverkande:
Natallia Satsunkievitj, Människorättscentret Vjasna
Anna Sevortian, EU-Russia Civil Society Forum
Franak Vjatjorka, Senior rådgivare åt Sviatlana Tsichanouskaja (via länk)
Dmitrij Gudkov, Rysk politiker i exil (via länk)

Moderator:
Amanda Valentin, Östeuropakännare

Språk:
Engelska

15:30-16:00    Paus
16:00-17:00    Panelsamtal: Mobilisering för demokrati

Utvecklingen i regionen har tagit stora steg bakåt, om man använder respekt för mänskliga rättigheter som måttstock. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det hårdnande klimatet är en tydlig respons på ett utbrett och öppet manifesterat missnöje. Att skruva upp repressionen är ett sätt att öka allmänhetens rädsla och återställa ”ordningen”. Auktoritära ledare har sällan andra verktyg att möta krav på förändring med. Samtidigt urholkar de därmed sin legitimitet ytterligare. Hur kan vi i omvärlden bäst stödja de hårt pressade demokratiska krafter som repressionen riktar sig mot?


Medverkande:
Stefan Ingvarsson, SCEEUS
Martin Uggla, ordförande Östgruppen
Anna Sundström, generalsekreterare Palmecentret
Frida Le Covec Westin, Belarushandläggare UD-EC
Carl Mörner, Rysslandshandläggare UD-EC
Kerstin Lundgren, Riksdagsledamot (C) (TBC)

Moderator:
Jon Fridholm, Östgruppen

Språk:
Svenska

17:00    Slut för dagen

Arrangör

Välkommen till årets Östdagar!

Den 16-18 november går årets Östdagar av stapeln. Ett tre dagar långt evenemang där situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus, Ryssland och Ukraina belyses genom inbjudna människorättsförsvarare, journalister och civilsamhällesaktiva från de olika länderna.

Det är i år 30 år sedan Sovjetunionens upplösning. Evenemanget behandlar de dagsaktuella utmaningar och möjligheter som råder i respektive land, men blickar även tillbaka på hur situationen utvecklats i de olika länderna sedan Sovjetunionens upplösning. Hur skiljer sig utvecklingen i de olika länderna åt och vilka likheter finns?

Varmt välkommen till tre dagar fyllda av seminarier och aktiviteter! Nedan hittar du programmet i sin helhet.

Du hittar evenemanget på Facebook HÄR

Programmet uppdateras löpande. Till följd av rådande pandemi kan programmet komma att ändras.

Lokal

Ersta konferens & hotell, Erstagatan 1K, 116 28 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.