Film: A Hotel Called Memory + Short film packet 1

1 mar 2018 18:00 - 19:15

Biografen Sture, Birger Jarlsgatan 41A, 111 45 Stockholm


A Hotel Called Memory
Stumfilm/ 2017/ Sydafrika/ 50 min
REGI: Akin Omotoso
En stum kärleksfilm som har beskrivits både som ett Pan-afrikanskt experimentellt projekt och en symfonisk dikt i filmform berättad med hjälp av skådespelare från Nigeria, Sydafrika och USA, inklusive regissören själv. Filmen utspelar sig i Kapstaden, Lagos och på Zanzibar och följer Lola, som när hon lämnar sin man i Lagos tar sin tillflykt till Zanzibar. Långt viktigare än handlingen, är de stämningar som präglar varje plats och ögonblicken av tyst men intensiv interaktion mellan karaktärerna.Missa inte Q&A med regissören Akin Omotoso.

SHORT FILM PACKET 1

Tikitat A Soulima
Marocko/ 2016/ Arabiska/30 min
REGI: Ayoub Layoussifi

Azemmour, Morocco. 11-åriga Hassan och hans mor försöker med olika metoder bearbeta faderns frånvaro och gå vidare med tillvaron. Modern försöker utifrån bästa förmåga göra jobbet för två föräldrar och förväntar sig hjälp och goda studieresultat av sin son. Hassan genom att försumma både sina studier och moderns vädjan till assistans med hushållssyslor och istället fascineras av DVD versionerna av Spindelmannen 1 och 2. När Hassans kompisar informerar honom om att de inte tänker missa biograf Marhabas sista visning, en bioversion av Spindelmannen 3, som de till skillnad från honom har pengar att betala biljetten med, frågar han modern om pengar till Tikitat A Soulima för att inte missa tillfället. Modern vägrar ge honom pengar för att se filmen. Hassan vägrar missa filmen. Oavsett kostnad. Regidebuterande skådespelaren Ayoub Layoussifi hyllar barnets rätt till lek och fantasi i denna välspelade dramakomedi.


Fifteen
Egypten/ Arabiska/Franska/ 2017/ 11min
REGI: Sameh Alaa

Sameh Alaa introducerar dig till tomheten i en 15-årig Egyptenisk pojke vid namn Abdel Razek Mohammed under en varm sommardag i Kairo. Själv introduceras han plötsligt till en verklighet där ett övergivet spädbarn måste tas hand om. För att besvara tomhetens akuta frågor om verkligheten kan skrivas om måste Abdel, spädbarnet och hans kompis åka motorcykel till sjukhuset genom ett Kairo där saker rullar på som det brukar. Läkaren kommer med svar som innebär förändrade livsvillkor för Abdel.

Sameh Alaa skrev, regisserade, producerade och finansierade filmen tillsammans med en vän. Hans femte kortfilm är en fängslade verk, rik på lågmälda stunder som stannar kvar. Eftertraktad på världens filmfestivaler är filmen den första Egypteniska kortfilm som nominerats till Toronto International Film Festival.
Biljett

Stängd