En kväll om Turkiet

19 mar 2019 18:15 - 19:30

ABF Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Välkommen till ett samtal om boken “Minnesstädningen” av Helin Sahin, till vardags Turkietkännare på Palmecentret. Med utgångspunkt i boken leder mellanösternanalytikern Bitte Hammargren ett samtal mellan författaren och Paul Levin (föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet) om villkoren för kurder och aleviter i Turkiet idag och igår. Vad hände i Dersim 1938? Varför vill de äldre i släkten inte prata om det och hur gick det till när Helins mamma berättade för henne om “38”?

Om boken Minnesstädningen:
Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938. Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte prata om det? Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

Medverkande:
Helin Sahin, Turkietkännare på Olof Palme International Center. Hon kommenterar frekvent turkisk politik i bland annat SVT, SR och dagstidningar. Minnesstädningen är hennes första bok.

Paul T Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet

Bitte Hammargren, journalist, författare och mellanösternanalytiker

Lokal:
Kataslalen, Plan 1