En kväll om den förbannade optimisten Ernst Wigforss

En kväll om den förbannade optimisten Ernst Wigforss

Biljetter från Gratis

Plats

Datum

30 mar 2023 18:00 - 19:30

Beskrivning

Ernst Wigforss inflytande över den svenska välfärdsstatens framväxt och den socialdemokratiska idéutvecklingen är svår att överskatta. Wigforss spelade en central roll i svensk politik under en stor del av nittonhundratalet och deltog i många av de beslut och processer som format det moderna Sverige. Det som gör honom speciell i den grupp av socialdemokrater som hade ett liknande inflytande är emellertid hans vilja att föra ideologiska och politisk-filosofiska resonemang. En särskild viktig aspekt av hans tänkande var den om att förena socialism med produktivitet, vilket banade väg för den socialdemokratiska målsättningen om att förena en levande marknadsekonomi med fördelningspolitik.

Samtalet kommer att handla om Wigforss gärning och betydelse och en utgångspunkt kommer att vara Henrik Arnstads bok "Den förbannade optimisten Ernst Wigforss" som kommer ut på förlaget Historiska media, mars 2023.

Medverkande:

- Klas Åmark, historiker (professor emeritus Stockholms universitet) och författare

- Ylva Hasselberg, ekonomi-historiker (professor, Uppsala universitet)

- Ingvar Carlsson, socialdemokrat, tidigare statsminister

- Henrik Arnstad, historiker och författare

Moderator: Folke Tersman

📌 Tid och plats: 30 mars kl 18:00 i Katasalen, plan 1, ABF Stockholm

Fri entré. Gratis anmälan hittar du här:

Böcker kommer finnas att köpa på plats.

Arrangeras av: Historiska Media, Institutet för framtidsstudier och ABF Stockholm

Foto bokomslag: Nordiska museet, open source

Arrangör

Förköp och boka biljetter till event med ABF Stockholm. Läs mer om evenemangen, registrera dig och bjud in vänner. Kommande event visas nedan, annars kan du alltid kika in igen längre fram när fler event lagts till i kalendern.

Lokal

Katasalen, plan 1, Sveavägen 41, 111 34 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.