Ein Deutsches Requiem

Ein Deutsches Requiem

Från 150,00 SEK

Plats

Datum

21 okt 2023 18:00 - 20:00

Beskrivning

Johannes Brahms - Ein Deutsches Requiem 
Om livet och döden och det som kommer emellan

Ein Deutsches Requiem ges här en unik inramning. Brahms dödsmässa får möta en mänsklig röst. En kyrkvärd som funderar över just de frågor om tillvaron som musiken formulerar. Men hon rör sig i en vardag vi känner igen. Det där livet som pendlar mellan mänsklig komedi och mänsklig tragedi. Samtidigt är frågan för henne och Brahms densamma: var finner vi tröst?

Medverkande
Margaretakyrkans Kammarkör och Vokalensemble
Skallsjö Sommarorkester
Josefine Mindus, sopran
Olle Holmgren, baryton
Magnus Lindman, dramaturg
Cecilia Nilsson, skådespelare
Simon Arlasjö, dirigent


Biljetter kan också köpas med Swish i dörren men för att säkra sin plats rekommenderar vi att man bokar i förväg.


Om Brahms Requiem 

Johannes Brahms ”Ein Deutsches Requiem” (ett tyskt requeim) skiljer sig från de flesta andra requier. Istället för att använda den traditionella requiemtexten på latin ville Brahms skriva ett requiem på folkets språk, och sammanställde själv bibeltexter till detta verk som han snarare tyckte kunde heta ”ett mänsklighetens requiem”. Istället för bönen för de avlidna som inleder det traditionella requiet, inleder Brahms med orden ”Saliga är de som sörjer, de skall bli tröstade”. Brahms riktar sig till människan och kontrasterar jordelivets förgänglighet och besvikelser mot det himmelskas ljusa frid. Grundtonen i texterna är ljus och hoppfull och Brahms själv berättar att verket ska vara en tröst för de levande.

Verket framförs tillsammans med skådespelaren Cecilia Nilsson och ett nytt material framtaget av Magnus Lindman.

Om de medverkande

Cecilia Nilsson

Cecilia Nilsson är en svensk skådespelare, född 1957 och utbildad på scenskolan i Stockholm 1978-81. Hon har varit verksam inom teater, film, TV mm och tillhör TeaterAlliansen sedan dess start 1999.

Genom åren har hon frilansat bl.a. på Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Riksteatern, Örebro teater, Norrbottensteatern. De senaste produktioner hon medverkat i är Teater Galeasens uppsättning av ”Irakisk Kristus”2021-2023, och TV-serien ”Händelser vid vatten”2022, SVTs filmatisering av Kerstin Ekmans roman med samma namn.

Olle Holmgren
Olle Holmgren (f. 1980) är från Borlänge och numera baserad i Oslo. Vid sidan av sitt medlemskap i Det Norske Solistkor sedan 2005 har Olle specialiserat sig på kyrkomusik med extra vikt på J.S Bachs musik. Olle frilansar både som sångare och gitarrist och sångare och har varit solist med de flesta professionella orkestrar och ensembler i Norge. Han har tidigare bott i Berlin och jobbat med ensembler som Vocalconsort Berlin, Sirventes Berlin og MDR-Chor.

Josefine Mindus
Josefine Mindus (f. 1994) är en sopran och tonsättare född i Stockholm. Josefine Mindus avslutade i juli 2021 sina sångstudier vid “Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover” i Marek Rzepkas klass. I september 2020 blev Josefine en del av operastudion på “Komische Oper Berlin” under intendant Barrie Kosky där hon inledde säsongen med att sjunga Papagena i Mozarts “Die Zauberflöte”. Under sommaren 2022 gjorde Josefine sin Sverigedebut med huvudrollen Bess i Vadstena-akademiens uppsättning av Mazzolis “Breaking the Waves”. Efter detta har hon sjungit med Berlins radiosymfoniker och vunnit andra pris i tävlingen Bundeswettbewerb Gesang Berlin”. I mars i år blev Josefine tilldelad 2022-års “Confidencenstipendium” ur Anders Walls stipendiefond och i maj tilldelades hon “Karl-Axel Rosenqvists”-stipendium ur “Jubelfonden”.

Magnus Lindman
Magnus Lindman är dramaturg och verksam på Folkteatern, Folkoperan och Sveriges Radio Drama. Han är även verksam dramatiker och översättare och arbetar både med scen- och musikteater på många av landets scener. Han har återkommande samarbeten med scenkonstnärer som Frida Röhl, Mellika Melouani Melani och Örjan Andersson. Han har både översatt pjäser och skrivit egna. Magnus mottog 2016 av Svenska Akademien Natur & Kulturs översättarpris.

Simon Arlasjö
Simon Arlasjö (f. 1996) är en kördirigent från Uppsala som nu har sin bas i Oslo. Han har kandidatexamen i dirigering från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och en masterexamen från Norges musikkhøgskole i Oslo. Sedan 2020 är han anställd i Svenska Margaretakyrkan där han är dirigent för en kammarkör, en damkör och en professionell vokalensemble. Simon är lärare i körsång för samtliga elever vid Musikkonservatoriet Falun, med vilka han medverkade i SVT:s Luciamorgon 2021. Han har också arbetat med ensembler som Radiokören och Det Norske Solistkor. Som dirigent brinner Simon för ett musikutövande som präglas av ärlighet och sårbarhet, där varje utövare tar ett stort ansvar för det musikaliska initiativet och uttrycket. Han brinner också för att hitta nya sätt att göra den klassiska musiken relevant och tilltala en allt bredare publik.

Margaretakyrkans Kammarkör och Vokalensemble

Margaretakyrkans Kammarkör är en blandad kör med ca 25 medlemmar, bestående av mestadels svenska sångare bosatta i och runt Oslo. Repertoaren består främst av den klassiska kyrkomusiken med en tonvikt på svensk musik.  Under åren som leder fram till Margaretakyrkans 100-årsjubileum 2025 uruppför kören regelbundet ny musik, beställd av församlingen till jubileet.
Margaretakyrkans Vokalensemble
består av 8 professionella sångare baserade i Oslo. Ensemblen är verksam i projektform och medverkar såväl i gudstjänster som genom egna konserter i Margaretakyrkan. 2021 återuppstod ensemblen efter en tids dvala och har sedan dess genomfört hyllade konserter i både Norge och Sverige, bland annat Bachs Johannespassion april 2022. Ensemblen framför gärna musik som ofta framförs med betydligt fler utövare istället med liten besättning, där varje sångare får ett mycket stort ansvar.

Skallsjö Sommarorkester

Skallsjö Sommarorkester är en professionell kammarorkester baserad i Väst-Sverige. Orkestern grundades 2013 med målet att skapa en mötesplats där musikerna får skapa musik på egna villkor och där alla ska känna sig välkomna i publiken, oberoende av bakgrund och musikalisk vana. Det målet, och visionen att utveckla och sprida den klassiska musiken har funnits med sedan dess. Orkestern spelar ca 15-20 konserter varje år och största produktionen är på sommaren med den egna festivalen utanför Vänersborg och efterföljande turné.

Arrangör

Skallsjö Sommarorkester består av en grupp unga musiker som tycker den klassiska musiken har fått ett rykte den inte förtjänar. Vårt mål är att visa världen hur roligt det kan vara med musik. Glöm gamla seder och traditioner, men behåll kärna – det som gör att vi alla dedikerar våra liv till musiken. Det är inte vår musik, det är allas. 

Skallsjö Sommarorkester grundades 2013 och har idag vuxit till en professionell ensemble med ett känt namn i Sverige och utomlands. Orkesterns mål och vision är att förnya och sprida den klassiska musiken till fler och att alla ska känna sig välkomna i publiken, oberoende av bakgrund och musikalisk vana. Varje sommar sedan starten har vi rest runt och mött publik på alla möjliga och omöjliga ställen. Vi har tagit med oss musiken på utlandsäventyr i Tyskland, Norge och Danmark. Vi har besökt otaliga västsvenska småstäder, som vi tycker så mycket om att besöka just för att de, till skillnad från Göteborg, Stockholm, Malmö med flera, inte har en egen orkester som spelar vecka ut och vecka in. Vi har spelat under öppen sommarhimmel vid Vänern, på klippor i skärgården, i kloster och katedraler, såväl som på paradgator och köpcenter.

2021 startade vi vår egen kammarmusikfestival som en plattform för utveckling och nytänk - Evolution Music Festival. I juli varje år bjuder vi in publiken till konserter på Karlsrogården utanför Vänersborg med omnejd, med mat och musik med ensembler ur orkestern och gäster. 

Lokal

Uppenbarelsekyrkan, Bäckvägen 34, 126 47 Hägersten

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Rekommenderade events
Genvägar
Upptäck mer