skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Drömmen om en annan plats – att rikta sig inåt

Eventet är avslutat

Drömmen om en annan plats – att rikta sig inåt

Från Gratis

Plats

Datum

31 okt 2020 15:30 - 16:15
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer

Beskrivning

Kollegium presenterar visning av tre konstfilmer av Andrea Büttner, Åsa Ersmark och Linn Lindström i Betlehemskyrkans krypta. 

Publiken ska i tystnad söka sig en plats i rummet - som en del av visningarna. Med ett öppet hjärta. Sitt för all del kvar en stund efteråt i egen kontemplation. Låt tystnaden brytas av gatans sorl.

Program 

Andrea Büttner - Little Works

Enkanalsvideo, 10 min 48 sek, 2007 

Little Works återger en glimt av livet inom den kvinnliga grenen av Karmelitorden i Notting Hill, London. Eftersom Büttner var undantagen att vistas innanför klostrets fyra väggar, överlämnade hon kameran till en av systrarna som fick i uppgift att spela in skapandet av 'little works' – små hand-skapade offergåvor som nunorna tillverkar under sin fritid. Föremål som varierar från virkade korgar till religiösa ikoner. Little Works levandegör en trängtande bild av ett kreativt mikrokosmos oberört av den sekulära tidsålderns kompromisser, samtidigt som den ställer frågor som kretsar kring de värdesystem som omgärdar kreativ produktion. 

Andrea Büttner (f. 1972, Stuttgart) lever och bor i London och Berlin. Hennes praktik sammanför konsthistoria med sociala och  etniska frågor, företrädesvis genom utforskandet av en mångfald av ämnen såsom fattigdom, arbete, gemenskap, tro, botanik, katolicism och filosofi. Hennes arbete baserar sig på situationsanpassad research och artikuleras genom en rad olika format; grafik, skulptur, måleri, vävning, fotografi och video, mm. Büttner har bland annat vunnit Max Mara Art Prize for Women  2009 och var även nominerad till Turner-priset 2017. 

Åsa Ersmark - Hekate Rising

Digitaliserad 16 mm, 13 min, 40 sek,  2018 

I en svampbemängd tallskog uppstår ett möte med Gudinnan Hekate. I en månbelyst säng inspirerad av månscenen i De älskande av Louis Malle förbyts innebörden av en kvinnas skönhet. En psykedelisk kärlekshistoria om oändlig kärlek sprungen ur en feminin och förhistorisk kraft. 

Åsa Ersmark (f. 1981, Stockholm) är konstnär och filmare, baserad i Stockholm. Hennes konstverk undersöker frihetsbegreppet, sexualitet och det undermedvetnas plats och sprängkraft i en patriarkal och konsumtionsfixerad samtid. Hon arbetar med film, installation, foto, måleri och den mänskliga kroppen. Hennes arbeten har visats på bl.a. Moderna Museet, Uppsala Konstmuseum, Microscope Gallery (NY), Färgfabriken, Clark House Initiative (Bombay) och Tribeca Filmfestival. 

Linn Lindström - Pannrummet

Animation, 18 min 46 sek, 2019

Fyra karaktärer är instängda i varsitt utrymme. Väl inneslutna tvingas de förhålla sig till sin omgivning på nya sätt. Utan mottagare förlorar de anledning till språk. De söker efter tecken och deras sinnesintryck blandas med kroppsminnen och ångest med drömmar. Stämningar, ljud och rörelser går igen hos de olika karaktärerna och de fyra porträtten förenas. 

Linn Lindström (f. 1987 i Luleå) utgår ofta från ett specifikt material, t.ex. glas eller snäckor. I verket sammankopplas sedan dess materialitet med dess specifika historia. Detta i syfte att ur materialets perspektiv kommentera vidare system; sociala, biologiska eller ekonomiska. Lindström arbetar med skulptur, video och installation, där visningsplatsen ofta inkluderas i verket. Arbetet tar avstamp i gränsen mellan natur och kultur samt tankar kring tid, relationer och samexistens. Hennes verk har visats på bl.a. Göteborgs Konsthall, Postmuseum och Moderna Museet Malmö. 

Drömmen om en annan plats – att vända sig inåt

Drömmen om en annan plats är en utställningstrilogi i symboliskt laddade miljöer, inom vilka Kollegium, undersöker existentiella erfarenheter som för sitt eget gestaltande, använder sig av de rumsliga metaforerna utåt, inåt respektive uppåt. 

Orienteringarna, inåt, utåt, uppåt, verkar inom varandra, för i det inre möter vi oss själva, i det yttre den andre. Medan inåt respektive utåt rör sig längs med ett horisontellt plan, mellan det egna, den andre, och det sociala (de band som förenar) — så refererar uppåt till den lakun (tomhet) som existerar bakom varje given rörelse. En avgrundens himmel, besläktad med drömmen och synonym med icke-vetandets moln, outsägbar och stängd för vårt vetande.    

Drömmen om en annan plats sker med stöd från Svenska kyrkan, Konstnärsnämnden och Statens konstråd 

Bild: Fredrika Anderson, fri tolkning av riktningen inåt.

Arrangör

Lokal

Betlehemskyrkan Betlehemskyrkan, Erik Dahlbergsgatan 11B, 411 26 Göteborg

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer