skip to main content

Det hemliga Malmö - Andra världskriget

Det hemliga Malmö - Andra världskriget

Från 170,00 SEK

Plats

Flera tidpunkter

12 maj 2024 - 13 oktober 2024
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer

Beskrivning

Följ med på en upptäcksfärd i Malmös hemliga historia! På denna vandring tar vi er med till tiden strax före, under och efter andra världskriget. Då var Malmö en spelplats för spionage, terrorism och motståndsrörelser. 

Föregångaren till Säpo grundades strax före krigsutbrottet och sattes i bruk i många byggnader i Malmö som vi kommer att passera. Enskilda medarbetare vid Allmänna säkerhetstjänsten hade extraordinära befogenheter att agera – de samarbetade med dansk motståndsrörelse och främmande makts agenter i högre grad än vad många i regeringen visste. 

Vi passerar förbi ett förfalskningskontor, berättar om vapensmuggling, likvidation, kidnappning och om hjältedåd att rädda allierade flygare. Tiden 1943-45 i Malmö blev avgörande för fortsatt hemliga samarbeten in i kalla kriget, som vi berättar mer om i en annan vandring.  

Det Hemliga Malmö - Andra världskriget går från Anna Lindhs plats via hamnen och kanalen in på Gamla Väster och avslutas på Stortorget. Biljetter finns tillgängliga för 170,00 SEK, så se till att säkra din plats för denna historiska upplevelse!

Datum: 12 maj 2024

Tid: 10:00

Plats: Vid nedgången till Citytunneln

Arrangör

Följ med på en vandring om en stad, som i århundraden varit ett spännande gränsområde. Där spioner, hemliga agenter och terrorister antingen bott eller verkat. 

Vi som guidar är den tidigare hemlige agenten Gunnar Ekberg och journalisten Lena Breitner, som i över tjugo år grävt på hemligheter i olika arkiv. Sedan 2010 har de hållit stadsvandringar i Malmö om spionage och andra hemligheter. År 2020 gav de ut boken Det hemliga Malmö (Arx förlag).

Gunnar Ekberg arbetade i tio år som agent för den militära underrättelsetjänsten. Han infiltrerade svenska ytterlighetsrörelser men också dåtidens mest fruktade terroristorganisation PFLP. En Stasiagent ville bli hans vän och själv försökte han få KGB på kroken. IB-affären kom emellan. 2010 kom han ut med memoarerna"De ska ju ändå dö - tio år i svensk underrättelsetjänst". Under många år har han jobbat i reklambranschen, bland annat som copywriter.

Lena Breitner är journalist med tre universitetsexamina i historia, ekonomisk historia samt litterärt skapande. Hon började arkivforska vid 23 års ålder och träffade sin första KGB-officer när hon skrev sin D-uppsats i Riga 1996. Intresseområden är flyktingspionage, Stasi och Allmänna Säkerhetstjänsten.

Lokal

Vid nedgången till Citytunneln , Anna Lindhs Plats, 211 19 Malmö

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Närliggande evenemang
Evenemang från samma kategori
Liknande upplevelser
Återbesök evenemang
Upptäck mer