skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Andra event från arrangören
Laddar...
 
 
Genvägar
Laddar...
 
 
Andra events i samma kategori
Laddar...
 
 
Rekommenderade events
Laddar...
 
 

Delseminarium: Johan Fröst

Eventet är avslutat

Delseminarium: Johan Fröst

Från Gratis

Plats

Datum

8 mar 2022 11:00 - 12:30

Beskrivning

Delseminarium för Johan Försts arbete "Intermedial narrative between classical art music and video"

Syftet med detta projekt är att tolka och synliggöra konstmusikalisk form och innehåll med hjälp av video. Det rörliga bildspråket fokuserar på den spelande musikern och de gester som uppstår i samma ögonblick som musiken spelas.

Projektets syfte är baserat på följande forskningsfrågor: Hur:

  • kan musikaliskt innehåll framhävas med video som verktyg?
  • kan en musikupplevelse förstärkas genom visuella uttryck?
  • Vilket avtryck lämnar musiken i videon? - kan videon återanvändas till nya verk?

En återkommande uppfattning är att klassisk konstmusik (skriven före 1930) bör konsumeras som den är och vanligtvis inte behöver någon ytterligare sensorisk stimulans. När klassisk konstmusik idag presenteras tillsammans med video (filmad konsert) är det ofta fråga om en bildproduktion som har till uppgift att återge konserttillfället.

Synsinnet står för 80 % av de intryck som hjärnan bearbetar. Vi som människor påverkas ständigt av vad vi ser när vi använder vår hörsel. När vi upplever vår värld är hörsel och syn i ständig interaktion. Det vi inte ser hör vi – och vice versa. Detta blir dock mer komplicerat när vi konsumerar konst. När video visas i samband med klassisk konstmusik blir balansen i mellan samspelet mellan hörsel och syn mer komplicerad. Musiken är komponerad som musik (ljud-hörande) och är tänkt att spelas för och lyssnas på av andra. Video (film) resulterar i att mottagarens uppmärksamhet på den musikaliska processen försämras eller störs, varvid det musikaliska egenvärdet därmed minskar. Metoden att undvika detta syftar till att skapa ett bildspråk som har till uppgift att lyfta fram och delvis belysa musikalisk form, narrative och innehåll och därmed korrelerar med musiken för att få en djupare förståelse för musikens detaljer och förlopp.

Projektet fokuserar nu också på vilka intermediala aspekter som uppstår när musiken och filmen växelverkar med varandra. I vilken utsträckning behåller var och en av medierna sin identitet och när, och i vilken utsträckning, uppstår och etableras något nytt? Från sonifiering av videon kommer ny pianomusik att komponeras. Filmen fungerar också som förebild i kompositionsprocessen när ny EAM-musik komponeras, uteslutande med filmen (utan avsedd musik) som inspirationskälla.

Lokal

Svarta Lådan Kreativiteum, Kungl. Musikhögskolan Svarta Lådan Kreativiteum, Kungl. Musikhögskolan, Valhallavägen 105, 115 51 Stockholm

Vanliga frågor

  • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

    Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

  • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

    Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

  • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

    Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

  • Var hittar jag länken till ett online-event?

    Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

  • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

    Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer