Concerto grosso

Norra Hamngatan 16, 411 14 Göteborg
23 feb 2022 19:00 - 21:15
Superarrangör
Biljetter Gratis - 300,00 SEK
Biljetter Gratis - 300,00 SEK

I denna konsert ska vårt claviorganum få stå i centrum! Vi får höra prov på de olika klangfärgerna som instrumentet kan bjuda på, både som solo- och ensembleinstrument. Göteborg Baroques konstnärlige ledare Magnus Kjellson framför en av Händels orgelkonserter som solist med ensemblen. Dessutom får vi njuta av Händels makalösa Concerto Grosso i D-dur. Sedan den uppmärksammade invigningen av claviorganum år 2019 har det hänt en hel del! Instrumentet har blivit målat och utsmyckat på allehanda sätt av de skickliga konstnärerna Emilia Lehgraven, Eva Wilms och Aulikki Ravelin. Under konserten kommer vi få höra dessa berätta om processen.

Göteborg Baroques claviorganum finansierades genom en generös donation från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur.

Lokalen är tillgänglighetsanpassad. För att boka plats för rörelsebegränsade vänligen kontakta Richard Lindström (richard@goteborgbaroque.se).

Konserten arrangeras enligt rådande restriktioner. Vi uppdaterar löpande med information kring evenemanget på vår hemsida och Facebook-sida.

Göteborg Baroque arrangerar konserten med stöd av Västra Götalandsregionen, Statens Kulturråd, Göteborgs Stad och i samarbete med Tyska Christinae kyrka.

Profile picture
Göteborg Baroque

"Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt."...

skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten 2019 när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!


Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Tack vare donationen har Göteborg Baroque också fått möjligheten att genomföra tre större konsert- och operasatsningar under ett antal år. Den första av dessa var Monteverdis opera L' Orfeo som spelades på Röda Sten Konsthall 2018. Föreställningen fick recensioner som "...i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet" (Martin Nyström, Dagens Nyheter) och "Ett Monteverdispel i världsklass"(Magnus Haglund, GöteborgsPosten) Finalen blev en konsertfilm “Voices from a spinning pan” som släpptes i mars 2021 och prisades i GöteborgsPosten med orden:

”Man behöver inte veta vilka karaktärerna är, vad som har hänt dem eller vilka lidanden de står inför. Det är en ren känsla av förtvivlan som binder filmen samman och som förmedlas med stor inlevelse av de tre sångsolisterna. Allt är mycket precist, professionellt och smakfullt genomfört. Jag ryser av välbehag. Bättre än så här blir det inte i pandemitider.”Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.