At Jolie Coiffure + Medusa, Afro Hair And Other Myths

5 okt 2019 11:00 - 12:30

Bio Valentino, Wollmar Yxkullsgatan 9, 11850 Stockholm

Medusa, Afro Hair And Other Myths

Människor i Senegal och i diasporan diskuterar hårets kulturhistoria, politik och roll i samhället.Hur det naturliga håret, det förlängda och det rakpermanentade innehar olika symboliska platseri en hierarki, en könsmaktsordning och i vardagens kamper.

Svensk Premiär! Johanna Makabi and Adèle AlbrespySenegal, Congo och FrankrikeFranska med Engelsk text19 mins2018At Jolie Coiffure

En salong fylld med traumanDen lilla frisörsalongen i Matongé, kvarteren i Bryssels centrum där många afrikaner har bottsen 60-talet, fylls sakta med kunder och samtal. Men diskussionerna handlar om allt annat änbara skönhet och hårvård. Här diskuteras flykt över medelhavet och hur man kan hanka sigfram genom Europas baksida, släktskap och ensamhet, integrationspolitik och maktrelationer imöten med Belgiska män. Inget ämne är tabu. Sabine, som äger salongen, har själv kämpat sigfram till Europa via Libanon och Grekland, och är ändlöst frustrerad över att ingen hemma iKamerun förstår hennes kamp och den överväldigande skräcken över att kanske bli tagen avpolisen och deporterad.Den kamerunska dokumentärfilmaren Rosine Mbakam är känd för sina inkännande, hudnäraporträtt av kvinnors liv. Här utspelar sig hela filmen i frisörsalongen, ett litet klaustrofobisktutrymme i köpcentret med stora fönster som ett akvarium, en existens som är lika mycket införöppen ridå som privat och fylld med traumatiska hemligheter.

Svensk premiär! Rosine MbakamKamerun / BelgienFranska med Engelskt text70 mins201