Älskar ni mig? En kväll tillägnad Léon Blum

Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c, 11152 Stockholm
31 jan 2022 19:00 - 21:00
Superarrangör
Biljetter 100,00 SEK - 200,00 SEK
Biljetter 100,00 SEK - 200,00 SEK

Älskar ni mig? En kväll tllägnad Léon Blum

Per Svensson i Samtal med Olle Svenning

Introduktion: Pierre Birnbaum (via zoom)

Theo Hillborg, saxofon, Julia Isaksson, piano

Måndag 31 Januari kl. 19:00-21:00 

OBS. Begränsad antal platser. Vaccinationsbevis måste presenteras.

Léon Blum (1872-1950) var en av det moderna Europas ledande gestalter och en av den europeiska historiens främsta demokrater, humanister, kulturpersonligheter, fredsaktivister och diktaturbekämpare. Hans karriärer omfattade litteratur, juridik och politik. Blum gav ut litteraturtidskrifter med Marcel Proust och André Gide. Han skrev biografi över Stendhal, en av de främsta författarna någonsin. Blum utsågs 1936 till fransk premiärminister och skapade en folkfrontsregering.

I vår tid när främlingsfientlighet och rasism växer är Léon Blums gärning värd att minnas. Han organiserade kampen mot fascismen och ledde en rörelse som kunde bilda front mot hotet mot demokratin. Han hade också styrka att personligen stå emot demokratihoten och han tog konsekvenserna av sin uppfattning: uthärdade förföljelse, antisemitism och fängelse. Inspärrad som politisk fånge skrev han en bok till mänskligheten, fylld av hopp om demokratins och humanismens seger. 

För Blum var kulturen och konsten av avgörande betydelse. Han ville göra den tillgänglig för alla och skapa betingelser för kulturverksamhet och för ett närmande mellan kulturskapande och befolkningen. Humanism liksom mänskliga fri- och rättigheter förutsatte och kunde skapa mänskliga fri- och rättigheter och demokratisk styrka.

Olle Svenning är författare och journalist. Han har skrivit ett tjugotal böcker, bland annat de kritikerhyllade och prisbelönta Lojaliteter och Hövdingen, en biografi över Hjalmar Branting. Hans senaste bok, År med Erlander, utkom 2018.

Pierre Birnbaum is a French historian and sociologist, author of numerous books among them Léon Blum. Un Portrait (Léon Blum. Prime Minister. Socialist. Zionist) 

Per Svensson är författare och jounalist. 

Vill du gå på fler events?

Registrera dig för att få handplockade events direkt till din mail.