Hoppa till huvudinnehåll
Event avslutat - Missade du detta event? Kolla in dessa andra events som kommer snart. För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.

Återbesök evenemang

Laddar...

 
 

Laddar...

 
 

Populära events

Laddar...

 
 

Närliggande evenemang

1968 - Fördrivningen av Polens judar (Symposium del. 1)

Eventet är avslutat

1968 - Fördrivningen av Polens judar (Symposium del. 1)

Från 100,00 SEK

Plats

Datum

26 mar 2023 15:00 - 18:00
Billetto Peace of Mind
Boka tryggt med oss: Billetto garanterar återbetalning vid inställda event. Läs mer
Betalningsmetoder accepteras:

Beskrivning

Programserie 1968 - Fördrivningen av Polens judar 
Symposium del 1: Söndag 26 mars, kl. 15:00-18:00 inkl. paus
Konstakademien, Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c
fika serveras under pausen


Keynote Anat Plocker, Israel
Memory Wars and Homeland Anxieties: The Expulsion of Jews from Communist Poland
Anat Plocker is historian of Modern European History, Stockton University
Samtal: Att skriva om mars 68
Mikołaj Łoziński, Poland, Dorotea Bromberg, Maciej Zaremba,  och Anna Grinzweig Jacobsson.
Moderator Martin Englund


I Polen har begreppet ”Mars 68” blivit synonym för den sista stora polsk-judiska fördrivningen. Mars 1968 har en central position i historieskrivningen om diktatur och motstånd i Polen, men det är också en historia om den polska antisemitismen. Efter att brutalt ha slagit ned fredliga studentprotester inledde den kommunistiska regimen en antisemitisk kampanj, med bred folklig förankring, som ledde till att ungefär hälften av Polens judar kände sig tvingade att lämna landet. Cirka 3000 kom till Sverige och blev ett betydande inslag i den svensk-judiska minoriteten. Detta är en relativt okänd, men mycket viktig del av Sveriges och Europas moderna historia.

I serien Polen 1968 – 55 år senare försöker vi förstå händelserna i Polen i slutet av 1960-talet och de konsekvenser vi lever med idag. Vi undersöker både historien och samtiden ur ett svenskt och polskt perspektiv, och fördjupar oss i frågor som berör identitet, tillhörighet och exil. Både internationella och svenska talare kommer att delta i samtalen.

Lokal

Kostakademien, Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c, 11152 Stockholm

Vanliga frågor

 • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

  Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

 • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

  Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

 • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

  Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

 • Var hittar jag länken till ett online-event?

  Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

 • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

  Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.

Upptäck mer