Vinkurs på Julie Vinbar - Blåa Druvor
Vinkurs på Julie Vinbar - Blåa Druvor
Sted
Dato
Beskrivelse
Välkommen till vinets värld på Julie
Del 3 - Blåa druvor
Vi kommer att ha en kurs om vin på söndagar klockan 13-16. Ni kan boka in er till en eller flera eller boka in som ett paket med alla tillfällen. Den här kursen är för den som vill lära sig mer om vin, den som kan en del om vin redan men som vill bli bättre på att prova vin. Kursen är väldigt bra även för serveringspersonal som arbetar med vin och vill lära sig mer för egen del men också för att kunna hjälpa gäster med vinval och förklara olika viner på vinlistan. Varje kursdag har sitt specifika tema men under kursens gång kommer vi även att väva in moment som dekantering, glasprovning, temperatur och servering av vin, lagring av vin, skapa en vinkällare.
Provningsledare för kursen är en våra sommelier Katarina Hoverman från Spirit by Me.
Ni kommer att för varje provning få olika hjälpmedel som ni sedan kan fortsätta att använda hemma. För den som verkligen vill toppa sin kunskapsbas så kommer det att finnas rekommendationer om vad man kan läsa och prova mellan kurstillfällena.
Det här är en gedigen kurs med mycket innehåll.
Tänk att få förgylla flera söndagar framöver med kunskap och god dryck.
Under provningen kommer det att serveras kaffe/te med smörgås.
595 kr/provning eller 3000 kr/alla 6 provningar
2/3 Blåa druvor
På den här provningen fokuserar vi på blåa druvor och tittar på olika länder och olika regioner. Ni får lära er om terroir och hur det kommer sig att samma druva kan ge viner med olika karaktär beroende på ursprungsland men även beroende på vilka sida av en dal man växer på. Alla druvor trivs inte på alla växtplatser och när vi går igenom olika druvor så får ni lära er mer om hur väder, vind, sol och jord påverkar.
Ni kommer att få prova en del druvtypiska viner för att lära er att försöka känna igen de aromer som är typiska för de vinerna. Men vi kommer också prova blandviner och specialviner. Efter den här provningen kommer ni att känna till de mest typiska blå druvorna men också fått en bra översikt över världens blå druvor.
Om ni vill gå hela kursen är övriga teman och datum:
2/2 Introduktion till vinets värld
Under den här dagen kommer vi att gå igenom tillverkning av vin från året i vingården till skörd och själva processen i vineriet, information kring tillsatser i vin, olika certifieringar som eko/biodynamiskt och naturvin. Vi kommer att gå igenom hur man provar vin i olika steg enligt samma metod som på utbildningar för sommelier och som används världen över. Vi provar 5 olika viner som exemplifierar olika certifieringar samt övar på våra nya kunskaper inom att prova vin.
16/2 Gröna Druvor
På den här provningen fokuserar vi på gröna druvor och tittar på olika länder och olika regioner. Ni får lära er om terroir och hur det kommer sig att samma druva kan ge viner med olika karaktär beroende på ursprungsland men även beroende på vilka sida av en dal man växer på. Alla druvor trivs inte på alla växtplatser och när vi går igenom olika druvor så får ni lära er mer om hur väder, vind, sol och jord påverkar.
Ni kommer att få prova en del druvtypiska viner för att lära er att försöka känna igen de aromer som är typiska för de vinerna. Men vi kommer också prova blandviner och specialviner. Efter den här provningen kommer ni att känna till de mest typiska gröna druvorna men också fått en bra översikt över världens gröna druvor.
2/3 Blåa druvor
På den här provningen fokuserar vi på blåa druvor och tittar på olika länder och olika regioner. Ni får lära er om terroir och hur det kommer sig att samma druva kan ge viner med olika karaktär beroende på ursprungsland men även beroende på vilka sida av en dal man växer på. Alla druvor trivs inte på alla växtplatser och när vi går igenom olika druvor så får ni lära er mer om hur väder, vind, sol och jord påverkar.
Ni kommer att få prova en del druvtypiska viner för att lära er att försöka känna igen de aromer som är typiska för de vinerna. Men vi kommer också prova blandviner och specialviner. Efter den här provningen kommer ni att känna till de mest typiska blå druvorna men också fått en bra översikt över världens blå druvor.
16/3 Tema Mousserande viner
Mousserande vin kommer i många stilar – från okomplicerad mingeldryck till nyanserat vin som kan lagras länge. Lär dig hur du skiljer på bubbel och bubbel. Vi kommer inte att prova på det vanliga sättet och jämföra prosecco mot cava mot champagne utan på den här provningen blir det mer att prova olika metoder för att tillverka vinet och få de härliga bubblorna.
Pét Nat (pétillant naturel), Charmat Méthode, Méthode Traditionelle, Méthode Ancestrale – är de olika metoder vi kommer att prova från olika länder. Ni kommer att få reda på vad som skiljer dem åt i tillverkningsprocessen och olika regler som finns för olika områden.
När vi provar så kommer vi att prata om vad ”brödig ton” kommer ifrån och vad det betyder. Vad händer under lagring med doft och smak? Och varför är en del viner väldigt torra och andra mer söta, har det med dosage att göra och vad är det i så fall?
13/4 Tema Mat och dryck i kombination
Allt fler ägnar sig åt att förgylla stunder att umgås med god mat och intresserar sig för olika tillagningstekniker och utforskar nya råvaror. Samtidigt blir fler och fler intresserade av vin och att lära sig om olika regioner. På den här provningen kommer vi att kombinera dessa intressen och utveckla den kunskapen med mer kring matsensorik. Vilka smaker finns det i mat och vin? Vilka smaker passar bättre ihop eller sämre? Hur bygger man broar med mat och vin så det blir en ny smakupplevelse? Och måste man alltid ha vitt till fisk och rött till kött? Eller vad passar till rätter med grönsaker? Idag när fler och fler väljer att minska på sitt köttintag och öka den vegetariska delen så blir det också mer intressant att se vad som passar till olika grönsaker.
Efter den här provningen kommer ni att kunna tyda en maträtt och tolka vilka smaker man behöver prioritera ihop med vinet. Ni kommer att ha mer kunskap kring hur smaker fungerar och vad man kan göra för att harmonisera måltiden.
En kväll fylld av nya kunskaper och glada smaklökar!
27/4 Tema Dessertviner och dessert
Botrytis, fortifierat, Vin doux naturel – är olika typer av söta viner baserat på olika tillverkningsmetoder, vad är skillnaden mellan dem och hur använder man dem? Desssertvin är underskattat men på den här provningen är förhoppningen att ni ska lära er hantverket bakom dessa viner och känna inspiration att börja att använda dem. Och litet tips, man kan spara sin flaska med dessertvin – förvara den i kylen när den inte används så klarar den sig ett bra tag.
Vi kommer att prova 5 stycken olika ihop med olika tillbehör både salta och söta.
Arrangør
Katarina Hoverman, Spirit by Me en del av Hoverman Konsulting AB.
Diplomerad Sommelier WSET, Restaurangakademien
Tequila Maestro
Arbetar som provningsledare, upplevelsekreatör, föreläsare, yrkeslärare på gymnasium inom servering/mat&dryck, konsult.
Utgår från Nyköping med hela Sverige som mitt arbetsfält.
Arrangerar egna event men blir även inhyrd av restauranger, företag, föreningar, privatpersoner att föreläsa om dryck.
Brinner för gott värdskap, mat&dryck i kombination, alkoholfria alternativ, och vurmar för naturvin, vin från udda ställen och engelskt bubbel. Älskar att resa, se världen och få inblick i andra kulturer blandat med god mat och dryck.
Lokation
Julie Vinbar, Tegelgårdsgatan 9, 211 33 Malmö
FAQ
-
Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?
Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .
-
Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?
De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .
-
Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?
Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .
-
Hvor finder jeg linket til et online event?
På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .
-
Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?
Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .
-
Accepterer Spirit by Me tilbagebetalinger?
Ja, Spirit by Me accepterer tilbagebetalinger.
Vinkurs på Julie Vinbar - Blåa Druvor
Fra SEK 595,00