Stockholms Internationella Poesifestival 2018

30 nov 2018 kl. 19:00 - 01 dec 2018 kl. 23:00

Royal Academy of Fine Arts, Fredsgatan 12, 111 52 StockholmTidskriften 10TAL presenterar:

Årets stora Litteraturfest!

Tidskriften 10TAL om litteratur och konst bjuder för 22:a året in till Stockholms Internationella Poesifestival, i år på Konstakademien i Stockholm. Varmt välkommen till Nordens största mötesplats för samtida poesi från olika delar av världen!

  • Möt några av vår tids mest intressanta och aktuella poeter, från bl a Kuba, Albanien, USA, Malaysia, Makedonien, Irak och Tyskland
  • Tolv internationella poeter framför dikter på originalspråk. Svenska översättningar tolkas på scen av framstående svenska skådespelare under färgsprakande föreställningar med musik, konst och performance
  • Mare Kandre-priset delas ut till en starkt innovativ författare som skriver i Mare Kandres anda
  • AKT UNG! –10TALs populära scen för unga poeter 16–27 år arrangeras för sjunde året i rad

Tema: Hem - Hemifrån

Vad är ett hem? Vad innebär det att vara hemifrån? Hur bygger man upp ett nytt hem på en ny plats? I samhället reduceras människor till siffror och kallas ’flyktingkriser’ men poesin kan berätta om människan, var och en, enskild. Poesin kan berätta om det som inte skiljer oss åt utan är oss gemensamt, binder oss samman – hur vi älskar de vi älskar och om våra hem, om vi nu bär dem på ryggen eller i våra hjärtan och drömmar.

Gemensamt för årets medverkande poeter är att de skriver om rörelsen från ett hem till ett annat, från ett språk till ett annat. Några har rest långt från platsen där de föddes, i rotlöshet eller exil, andra har flytt från minnet av döden.

Info om exakta tider kommer längre fram!

Medverkar gör bland andra

Jan Wagner, framstående poet från Tyskland och enda poet att tilldelas ett av hemlandets mest välrenommerade priser: Bokmässan i Leipzigs litteraturpris. På Poesifestivalen framträder han med sin svenska översättare, Aris Fioretos.

Johannes Anyuru, poet och prosaist som genom sina texter ger samhällets anonyma grupper ansikten och röst. Anyuru framhålls ofta som en av Sveriges mest betydande röster idag och 2017 tilldelades han Augustpriset för romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Poesidebuten skedde 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya, där han använder det homeriska eposet Iliaden som ram för sin skildring av samtidens Sverige.

Jila Mossaed, född och bosatt i Iran tills hon vid 38 års ålder flydde till Sverige. Kritikerrosad poet och nyligen invald ledamot i Svenska Akademien. Hennes författarskap skildrar exilens mellanrumstillvaro och aktualiserar frågor om ursprung, plats och tillhörighet.

Luljeta Lleshanaku, pionjär inom albansk lyrik som växte upp i husarrest under Enver Hoxhas stalinistiska regim, en tid präglad av förtryck och isolation. I Lleshanakus författarskap förenas ett nationellt förflutet med en personlig historia, i ett försök att försona och förstå.

Rasha Alqasim, poet, kom till Sverige 2014 från Irak för att medverka på poesiuppläsningar och lever sedan dess här i exil. Hennes dikter berättar om kvinnornas värld och vardag i hemmet och deras försök att skapa ett normalt liv när deras män och söner förlorats till våld och krig.

Och många fler!

Läs mer om de medverkande här!


Stockholms Internationella Poesifestival tackar för stöd och samarbete

Konstakademien, Hobo hotel
Kulturrådet, Stockholms stad, Stockholms läns landsting, ABF, LTI Korea, Längmanska kulturfonden, Svensk-danska kulturfonden, H:Ström – Text & Kultur AB, Finnish Literature Exchange, Norstedts, Gyldendal

Festivalbiljett Fre 30/11

SEK 195,00 + SEK 19,61 gebyr


Festivalbiljett Fre 30/11 (Upp till 27 år)

SEK 155,00 + SEK 16,61 gebyr


Festivalbiljett Lör 1/12

SEK 195,00 + SEK 19,61 gebyr


Festivalbiljett Lör 1/12 (Upp till 27 år)

SEK 155,00 + SEK 16,61 gebyr


Festivalpass 2 dagar

SEK 295,00 + SEK 27,11 gebyr


Festivalpass 2 dagar (Upp till 27 år)

SEK 250,00 + SEK 23,74 gebyr