Anders och Johan fixar årets viktigaste jullunch

23 nov


Det är för fjärde gången som Jullunchen för insamling åt Stockholms hemlösa arrangeras i samarbete med Stockholms Stadsmission. Vi på Billetto har fått chansen att ta ett par ord med de som står bakom arrangemanget, nämligen Anders Sewerin och Johan Turesson från Smaka på Stockholm.

Hallå Anders och Johan, vad var det egentligen som inspirerade er att starta jullunchen?
- Det var en otroligt snöig eftermiddag i mitten på november 2012, säger Johan.

Anders och Johan berättar att de satt och jobbade i snöovädret och började fundera på hur det skulle vara att vara hemlös. De bestämde sig för att inte bara snacka, utan att faktiskt göra något. Med hjälp av stöttande vänner och proffshjälp i köket var saken spikad. Det skulle bli en jullunch åt hemlösa, och snabbt knåpade de ihop ett mail till hela sin bekantskapskrets för att berätta om evenemanget, och bjuda dem till lunchen förstås.

- Det var enkelt och tydligt vad vi ville göra, och varför. Dessutom gjorde vi det som vi kunde bidra med - vi ordnade ett event med mat och dryck i Kungsan, säger Anders.

Jullunchen har ju kört några år nu, har ni något särskilt minne från tidigare år som ni vill dela med er av?
- Jag glömmer aldrig den respons vi fick då vi skickade ut det första mailet och berättade för våra vänner, släktingar och kollegor om vad vi tänkte göra, berättar Johan. Det var överväldigande, jag blev sittande en kväll och bara svarade på mail fram till 02.00.

Engagerar ni er i välgörenhet också när ni inte styr upp Stockholms kanske största jullunch?
- Jag arbetar tillsammans med bland andra FN för att initiera olika program både i Sverige och internationellt. De program jag arbetat med har fokuserat på hur idrotten kan användas som ett verktyg för att utveckla samhället - genom att öka kunskap, förändra attityder och beteenden, berättar Anders. Målet är helt enkelt att göra vårt samhälle lite bättre att leva i!

Vad skulle ni vilja ge för tips till andra som också vill arrangera events för att hjälpa andra?
- Fundera ut vad du är bra på och hur ditt nätverk kan hjälpa dig att genomföra eventet. Sedan är det bara att med entusiasm och övertalning kasta sig över omvärlden!

Har ni några särskilda förhoppningar inför Jullunchen detta året?
- Att vi ska lyckas samla in så mycket pengar, mat och julklappar vi bara kan till Stadsmissionen, säger Johan och Anders instämmer.

Jullunchen arrangeras i Kungsträdgården den 17:e december klockan 11.00. Om man vill och kan får man gärna betala för lunchen, då alla intänkter går oavkortat till Stockholms Stadsmission. Förköp finns här hos Billetto såklart.