Dimensions-försnack med Sarah Williams White

12 maj


Sarah William, sångerskan från London, har en hektisk sommar framför sig. Förutom den kommande spelningen på Dimensions Festival i Kroatien i augusti - den perfekta soldränkta atmosfären som krävs för hennes utomvärldsliga album "Of The New World" - kommer hon också att turnera hela Europas slingriga festivalstråk innan hon drar sig tillbaka till studion. Som en uppvärmning inför både Dimensions och Outlook senare i år, passar vi på att göra ett djupdyk i årets lineup, för alla lära känna alla artister. Sarah är först ut med berättelsen om hennes allra första gig, East 17 på Royal Albert Hall. Mer London än så kan det inte bli.


Hur var det att växa upp i London? Tror du att staden har format dig som musiker?

London är en tryckkokare med miljontals olika människor, med olika bakgrund, olika intressen och inriktningar, olika musikstilar, och allt det här står och sjuder i varje ögonblick, varje dag. Det öppnar såklart ens ögon, och ger massvis inspiration samtidigt som London är en frustrerande stad. Men jo, det har helt klart format mig som artist. I sydöstra London där jag växte upp fanns det många sköna platser och parker där man kunde hänga, andas och spela musik med ordentligt med utrymme, vilket definitivt har hjälpt.

När gick du på din första spelning?

Den första som jag minns var med East 17 på Royal Albert Hall. Då var jag typ 10 år. En kompis sjöng i kören till den där låten "when the thunder calls you, from a mountain high…".

När gick du på din första festival?

Det var på Nowad med min pappa. Jag minns att jag promenade iväg in i ett tält och hörde Rokia Traore för första gången, och blev helt uppslukad av de vackra tonerna och rytmerna. Första gången jag själv spelade på en festival var under Lewisham People’s Day i Catford. Ganska lokalt, men det var bra drag!

Förresten, stort grattis till spelningen på Dimensions! Vi har lyssnat på din Dimensions-mix, och den är riktigt, riktigt bra. Skulle du säga att den mixen beskriver din stil bäst? Vad kan vi förvänta oss av ditt set?

Tack! Det är helt klart en representation av musik som jag själv älskar, om än i mindre skala. Vad som helst med soul helt enkelt.... Det finns små, små nyanser av stulna ögonblick i min musik från dessa artister, men jag har också börjar inse att jag inte låter som någonting jag själv lyssnar på. Min musik blir som allra bäst när jag provar något som är nytt, men som är ärligt i förhållande till min röst. Mitt senaste album “Of The New World” handlar som solsken och utomvärldsliga platser, så att få spela dessa låtar live på en strand i Kroatien kunde inte passa bättre! Förvänta er inget mindre än solskensbeats, inslag av prog soul indie nu jazz och gästspel med funktrummisen Timmy Rickard.

Kommer du att hänga kvar på festivalen för att kolla på andras spelningar? Vem vill du se isåfall?

Jag ser framemot att se Massive Attack och Kasmati Washingtons öppningskonsert. Jag hoppas verkligen att vi hinner se Hiatus Kaiyote också - det är ett helt fantastiskt band! United Vibrations är också grymma, och Yussef Kamaal Trio.

Vem skulle vara headline nummer ett på din drömfestival?

Prince.

Sist men inte minst, vad mer har du på gång?

Det blir några fler spelningar och festivaler med skivan “Of The New World”, och sen blir det raka spåret in i studion igen för nästa album.


Kolla hela årets line-up på Europas största elektroniska festival, som inkluderar Dimensions öppningskonsert med Massive Attack.